marnicWielertoeristen merken het al een tijdje: steeds meer vrouwen slaan aan het fietsen. Zowel recreatief als competitief. Aan de vooravond van de start van het Belgische wielerseizoen vroeg Marnic De Meulemeester, lid van de raad van bestuur van LM-Oost-Vlaanderen, in het Vlaams parlement meer media- en andere aandacht voor het vrouwenwielrennen. De Meulemeester, Vlaams parlementslid en burgemeester van Oudenaarde, ondervroeg Vlaams minister van media Sven Gatz en die had heel wat nieuws in petto. Zo zal zowel van de Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem als de Ronde van Vlaanderen aansluitend op het verslag van de mannenkoers een samenvatting van de vrouwenwedstrijd worden uitgezonden. Het WK op de weg en het WK veldrijden voor vrouwen zullen dit jaar voor het eerst worden uitgezonden door de VRT.

Persbericht Marnic De Meulemeester, Vlaams volksvertegenwoordiger (26 februari 2015)

Het nochtans wielergekke Vlaanderen blijkt veel minder oog te hebben voor de vrouwelijke coureurs dan voor hun mannelijke collega’s. Vlaams volksvertegenwoordiger Marnic De Meulemeester (Open Vld) vindt dit absoluut onterecht en laat geen gelegenheid onbenut om dit te benadrukken. Vandaag hield hij in de commissie Media van het Vlaams Parlement een vurig pleidooi voor meer media-aandacht voor het dameswielrennen. Dit pleidooi viel bij minister Sven Gatz alvast niet in dovenmansoren.

Het succes van de sport hangt onmiskenbaar samen met de media-aandacht die er aan geschonken wordt. Onbekend betekent immers onbemind. Hoewel de situatie vandaag al een stuk beter is dan enkele jaren geleden (in 2008 was de verhouding dames- versus mannenwielrennen binnen sportuitzendingen nog een schamele 1 op 70), kan de populariteit van het dameswielrennen nog steeds een stevige duw in de rug gebruiken.

Vlaams minister van media Sven Gatz, gaf in zijn antwoord op de vraag van De Meulemeester alvast een overzicht van de geplande uitzendingen door de openbare omroep VRT:

  1. Wat de Vlaamse koersen betreft, brengt Sporza-televisie dit jaar samenvattingen van de Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem en de Ronde Van Vlaanderen. Ze worden aansluitend op de het verslag van de mannenkoers uitgezonden.
  2. Voor de Ronde van Vlaanderen maakt Sporza, net als vorig seizoen, een samenvatting van 10 à 15 minuten. Die zal worden uitgezonden na de rechtstreekse uitzending van de mannen. In de mate van het mogelijke zullen de programmamakers ook de winnares en/of de hoofdrolspeelsters van de wedstrijd aan de interviewtafel uitnodigen voor een nabeschouwing.
  3. Het Wereldkampioenschap op de weg en het Wereldkampioenschap veldrijden bij de vrouwen zal ook dit jaar uitgezonden worden door de VRT.

Marnic De Meulemeester stelde ook voor om meer gebruik te maken van nieuwe media-technieken (split screens, koppeling met sociale media, bijkomende informatieverstrekking via smartphone/tablet tijdens live-uitzendingen, …) om dameswielrennen in de marge van de massaal bekeken mannenwedstrijden mee in de kijker te zetten. De minister reageerde positief en noemde deze suggesties zeer waardevol en perfect passend in het streven naar een digitaal progressieve VRT, die de digitale realiteit als vertrekpunt neemt.

Vlaams volksvertegenwoordiger Marnic De Meulemeester is persoonlijk een fervent wielerliefhebber en is ook burgemeester van Oudenaarde, de aankomststad van de Ronde van Vlaanderen. Hij is tevreden dat het pleidooi dat hij al jaren voert, meer en meer bijval kent: “Dameswielrennen moet qua niveau zeker niet onderdoen voor de mannelijke variant en verdient dus absoluut meer aandacht. Meer zichtbaarheid in de media betekent bovendien betere sponsordeals wat de professionalisering van de sport alleen maar ten goede komt. Samen met de hele wielerwereld ben ik verheugd vandaag in onze minister van media een bondgenoot gevonden te hebben voor onze strijd.”

Meer info: Marnic De Meulemeester, Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van de stad Oudenaarde (0496/23.70.67)

 

One thought

  1. Beste, Prachtig initiatief, jammer dat ik al zo oud ben. Toch hoop ik dat de dames het volhouden en de inzet blijven koesteren voor hun sport. Tenslotte ze trainen en zetten hun zeker zo hard in als de mannen. Hopelijk worden ze hiervoor beloond. Groetjes en nog veel succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s